
Κατεύθυνσης
Κατεύθυνσης
ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ - ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΗ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ
🔵 🔴 🟡 Περιγραφή μαθήματος
Το μάθημα αποτελεί συνέχεια του μαθήματος 'Δημιουργία 3Δ περιεχομένου Ι' και δίνεται περισσότερη έμφαση στην πράξη και στη δημιουργία μέσα από ψηφιακά εργαλεία δωρεάν και ανοιχτού λογισμικού. Με την ολοκλήρωση του μαθήματος πρέπει να είναι σε θέση να μπορούν να σχεδιάζουν 3D μοντέλα αντικειμένων και εσωτερικών χώρων. Το 3Δ περιεχόμενο αποτελεί βασικό στοιχείο σε μεγάλο εύρος εφαρμογών, επιχειρηματικών, ερευνητικών και επιστημονικών χώρων. Τρισδιάστατα περιεχόμενα περιλαμβάνουν 3Δ σχεδίαση (βιομηχανική, αρχιτεκτονική κλπ), 3Δ γραφικά, 3Δ βίντεο κοκ. Αντίστοιχα εφαρμογές και τεχνολογίες που εκμεταλλεύονται ή παράγουν 3Δ περιεχόμενο αποτελούν οι 3Δ σάρωση, η 3Δ εκτύπωσης κοκ. Σκοπός του μαθήματος είναι η περαιτέρω εμβάθυνση σε θέματα ανάπτυξης 3Δ περιεχομένου, χειρισμό 3Δ αντικειμένων, τεχνικές φωτισμού και απόδοσης καθώς και εξειδικευμένα αντικείμενα όπως χαρακτήρες αντιμετωπίζονται σε διαφορετικά επίπεδα. Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές:
🔵 🔴 🟡 Θεωρία (2 ώρες)
Εισαγωγή στην εξέλιξη των 3Δ τεχνολογιών: Ιστορική αναδρομή, βασικά στοιχεία θεωρίας
Εισαγωγή σε ανοιχτή εκπαιδευτική πλατφόρμα δημιουργίας 3Δ περιεχομένου
Ανάπτυξη 3Δ αντικειμένων στην ανοιχτή πλατφόρμα δημιουργίας 3Δ περιεχομένου, σχήματα, υφές κλπ
Συνθεση σκηνής 3Δ περιεχομένου
Τρισδιάστατη Σάρωση Εργαλεία, Μεθοδολογίες, Λογισμικά.
Φωτογραμμετρία Εισαγωγή στην φωτογραμμετρία. Διαφορετικές μεθοδολογίες αποτύπωσης αντικειμένων με τη χρήση της φωτογραμμετρίας. Λογισμικά Φωτογραμμετρίας Διαθέσιμα λογισμικά, Agisoft Metashape, γνωριμία με το λογισμικό, προϊόντα, εργαλεία, γραφικό περιβάλλον χρήστη.
Λογισμικά και βασικές τεχνικές δημιουργίας τρισδιάστατων γραφικών
Λογισμικά δημιουργίας και επεξεργασίας 3Δ βίντεο
Μελέτη περίπτωσης δημιουργίας 3Δ περιεχομένου.
Ψηφιακή ανάπτυξη χαρακτήρων – Animation Βασικές αρχές, προσεγγίσεις, εμψύχωση χαρακτήρων και σκηνικών
Animation Λογισμικά και μελέτη περίπτωσης
Τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας Εισαγωγή, βασικές αρχές, χρήση ψηφιακών χαρακτήρων και σκηνικών, προγραμματιστικά περιβάλλοντα.
Εφαρμογές 3Δ τεχνολογίας στον Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό
Ανασκόπηση και παρουσίαση ομαδικών εργασιών
🔵 🔴 🟡 Εργαστήριο (1 ώρα)
Το μάθημα οργανώνεται σε 13 διαλέξεις ενώ οι σπουδαστές καλούνται να εκπονήσουν μία ομαδική εργασία ανά 4 άτομα. Η αξιολόγηση των φοιτητών περιλαμβάνει την συμμετοχή τους στις διαλέξεις, την εργασία και τους βαθμούς της ενδιάμεσης (Πρόοδος) και της τελικής εξέτασης.
Γλώσσα αξιολόγησης: Ελληνική
🔵 🔴 🟡 Μέθοδος αξιολόγησης:
Το μάθημα εξετάζεται με γραπτές εξετάσεις. Κατά τη διάρκεια του εξαμήνου οι φοιτητές συμμετέχουν στις διαλέξεις, υλοποιούν μία ομαδική εργασία και εξετάζονται στην ενδιάμεση (πρόοδος) εξέταση και την τελική γραπτή εξέταση του εξαμήνου.
Γραπτή τελική εξέταση (ΓΕ) (50%) - Συγκριτική αξιολόγηση στοιχείων θεωρίας
Ενδιάμεση Γραπτή Εξέταση (Π) (20%)
Ομαδική Εργασία (ΟΕ) (30%)
Ομαδική άσκηση: 1) Τοποθέτηση αντικειμένων στον χώρο. 2) Δημιουργία και Τοποθέτηση καμερών. 3) Υλικά και Χάρτες (Material Editor). 4) Φωτισμός και ειδικά εφέ. 5) Παρουσίαση Εργασιών. Σημείωση: Ο βαθμός του μαθήματος (ΓΕ*0,5+Π*0,2 + ΟΕ*0,3) πρέπει να είναι τουλάχιστον πέντε (5).
Υποστήριξη Μαθησιακής διαδικασίας με βιντεομαθήματα (μέρος αυτών δύναται να δημιουργηθεί από το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους φοιτητές του τμήματος)
🔵 🔴 🟡 Συγγράμματα Μαθήματος [ΕΥΔΟΞΟΣ]
Μπιλάλης Ν. και Α.,Μαραβελάκης Ε. (2009) Συστήματα CAD/ CAM και τρισδιάστατη μοντελοποίηση., Εκδόσεις Κριτική
Randi L. Derakshani, Dariush Derakshani (2011), Οδηγός του Autodesk 3ds Max 2011, Εκδόσεις Μ. Γκιούρδας
Έξτρα Βιβλιογραφία